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Concerning the refunding of contributions made to a candidate for the same 
office throughout the course of multiple election cycles and how previous 
contributors may be solicited by the same candidate for a campaign for a 
different office.     

ADVISORY OPINION: 

QUESTION ONE 
 
Whether a candidate may refund a contributor the cumulative amount contributed 
to the candidate’s campaigns for the same elective office throughout multiple 
election cycles, or if the contributor may only be refunded up to the amount of the 
cumulative contributions made in the current election cycle.   
 
The Ethics in Government Act (Act) addresses the disposition of contributions 
remaining in excess of those necessary to defray ordinary and necessary 
expenses and is not restricted to contributions received within the current or 
latest election cycle.  O.C.G.A. § 21-5-33(b).  Contributions remaining in excess 
may be transferred “without limitation to persons making such contributions, not 
to exceed the total amount cumulatively contributed by each such transferee.”  
O.C.G.A. § 21-5-33(b)(1)(C).  Therefore, if contributions were made by a 
contributor to a candidate’s campaign for the same elective office throughout 
multiple election cycles, then a candidate may refund the contributor up to the 
total aggregated amount contributed.  However, interest shall not be assessed 
when refunding any contributions that are not either loans made by the candidate 
or the candidate’s family member, or bona fide loans made by a state or federally 
chartered financial institution whose deposits are insured by the Federal Deposit 
Insurance Corporation.  See O.C.G.A. § 21-5-41(g) & (i).    
 
In addition, if any of the election cycles for the same elective office consisted of 
elections that did not occur or the candidate did not qualify, then any 
contributions received during these election cycles, if unexpended, must be 
refunded on a pro rata basis without interest.  See O.C.G.A. § 21-5-43(d). 
 
Finally, if the elective office’s designation was changed at some point (due to 
redistricting, for example), so long as the campaign receiving contributions 
subsequent to the re-designation is for the seat that succeeds the re-designated 
seat then the successor seat is considered to be the same elective office.   
 
 

 
 



QUESTION TWO 
 
Whether a candidate who wishes to refund contributors for their previous 
contributions for one particular office may solicit these same contributors for 
contributions to the candidate’s campaign for a different office.   
 
Question 2 of the advisory opinion suggests three options for consideration by 
the Commission.  These options have been summarized and paraphrased 
herein.  Option 1(a) of Question 2 asks whether a refunded check of a 
contribution made to a candidate for a campaign for Office A may be indorsed by 
the contributor and then transferred by the contributor to the candidate’s 
campaign for Office B.  Because the Act stipulates that contributions may be 
used for future campaigns only for that elective office for which they were 
received, the issue presented by Option 1(a) is whether a candidate for Office B 
may accept transfer of an indorsed check from a contributor if the drawee of said 
check is Campaign A.  Georgia’s Uniform Commercial Code defines “drawee” as 
the person ordered to make payment on a negotiable instrument and the 
“drawer” as the person ordering payment on the negotiable instrument.  O.C.G.A. 
§ 11-3-103(a)(2) & (3).   
 
A negotiable instrument is defined as being either an order instrument or a 
bearer instrument.  O.C.G.A. § 11-3-104(a).  This advisory opinion is limited to 
refunds made via order instruments and not to refunds made via bearer 
instruments.  Checks and money orders are order instruments.  An order 
instrument is made “to order” and can be indorsed over to a third party.  O.C.G.A. 
§ 11-3-104(a)(1), (c) & (f).  One of the four methods of executing a transfer is by 
indorsement.  Black’s Law Dictionary 1535 (Bryan A. Gardner ed., 8th ed. West 
2004).  If Campaign A delivers a refund check to a contributor and the contributor 
subsequently indorses the refund check over to Campaign B and delivers the 
check to Campaign B, then the contributor has executed a transfer of the refund 
check from the contributor to Campaign B.  See O.C.G.A. § 11-3-203.  Because 
the transfer ran from the contributor to Campaign B and not from Campaign A to 
Campaign B, no violation of O.C.G.A. § 21-5-33(b) has occurred.  Therefore, a 
contributor must indorse a refund check to Campaign B in order for Campaign B 
to be able to become the payee of the check without violating O.C.G.A. § 21-5-
33(b).  To this extent, Option 1(a) complies with the requirements of O.C.G.A. § 
21-5-33(b). 
 
Option 1(b) of Question 2 asks whether Campaign A may mail a refund check to 
contributors and Campaign B may mail a separate solicitation requesting a 
contribution written on a new check.  This option complies with the requirements 
of O.C.G.A. § 21-5-33(b). 
 
Option 2 of Question 2 asks whether a candidate may mail refund checks from 
Campaign A and include in Campaign A’s mailings solicitations to contribute to 
Campaign B.  The Act defines a contribution to include “anything of value” and a 

 
 



 
 

contribution other than a direct monetary contribution is considered an “in-kind 
contribution.” O.C.G.A. § 21-5-3(7); Rule 189-3-.07.  The portion of any unpaid 
value of a mailing not paid by Campaign B is an in-kind contribution.  Because 
contributions may be used for future campaigns only for that elective office for 
which they were received, if Campaign A paid the remaining portion of the value 
of the mailing then an in-kind contribution has been made by Campaign A to 
Campaign B.  Therefore, a candidate may not apportion the cost of a mailing if 
the materials contained therein pertain to a candidate’s campaigns for different 
offices.  Such apportionment would entail the respective making and receiving of 
in-kind contributions by said campaigns and therefore would violate O.C.G.A. § 
21-5-33(b).     
 
Option 3 of Question 2 asks whether Campaign A may offer a contributor a 
choice of receiving a refund of his previous contribution(s) to Campaign A or of 
authorizing Campaign A to treat the contribution(s) to Campaign A as a 
contribution from the contributor to Campaign B.  Such authorization by the 
contributor, if acted upon by Campaign B, would constitute a violation of 
O.C.G.A. § 21-5-33(b).      
 

CONCLUSION 
 

First, a campaign may refund the cumulative amount of contributions received 
from one contributor over multiple election cycles so long as the refund complies 
with this advisory opinion, the Act and Commission Rules.  Second, the Act does 
not prohibit a campaign by the same candidate but for a different office from 
accepting an indorsed refund check from a contributor to a previous campaign for 
another elective office so long as such acceptance is in accordance with this 
advisory opinion, the Act and Commission Rules.   
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