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Whether the definition of „independent committee‟ includes a single individual 
who uses his or her own funds to affect the outcome of an election. 

ADVISORY OPINION 

Under the Ethics in Government Act (Act), independent committees must register 
and report campaign contributions and expenditures, and regardless of how little 
they receive or spend, they are not exempt from the registration and reporting 
requirements. O.C.G.A. § 21-5-34(f). Independent committees operate without 
the cooperation, consent, or control of a candidate, candidate committee, or 
agent of a candidate to affect the outcome of an election or to advocate the 
election or defeat of a particular candidate. SEC Rule 189-3-.01(5)(f). 

An “independent committee” is defined by the Act as “any committee, club, 
association, partnership, corporation, labor union, or other group of persons, 
other than a campaign committee, political party, or political action committee, 
which receives donations during a calendar year from persons who are 
members or supporters of the committee and which expends such funds either 
for the purpose of affecting the outcome of an election for any elected office or to 
advocate the election or defeat of any particular candidate.” O.C.G.A. § 21-5-
3(15). 

The definition of independent committee by its own terms suggests that a single 
individual does not qualify as an independent committee when the terms are 
given their plain and ordinary meaning. O.C.G.A. § 1-3-1.  Here, an independent 
committee is identified as one of several specifically enumerated entities (e.g., 
committee, club, association, etc.), which entities are commonly defined as 
groups of more than one person.  American Heritage Dictionary (3rd ed. 1993). 

The use of the phrase “or other group of persons” which follows the list of 
specified entities in the definition also supports finding that any entity not 
specifically enumerated must consist of more than one person to be considered 
an independent committee.  A “group of persons,” given a plain and ordinary 
understanding, means multiple people. O.C.G.A. § 1-3-1. In addition, when a 
statute enumerates several particular things by name, and concludes with a 
general term of enlargement, the latter term is construed as being of the same 
general class as the things specifically mentioned. State v. Brown, 250 Ga. App. 
376 (2001) (theory of statutory construction known as ejusdem generis).   

Therefore, a single individual is not an independent committee subject to 
registration and reporting requirements under the Act, and even if other 
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individuals make donations in support of the advocacy efforts of that individual, 
as long as those donating money are not “members” of the committee, the 
single individual does not constitute an independent committee. 

Prepared by Kay Baker  


