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Whether commission salespeople are lobbyists for the purposes of the Ethics in 
Government Act (Act) and whether commission salespeople are prohibited from 
receiving commission payments from their employers. 
 

ADVISORY OPINION: 

(1) Are commission salespersons, which are salespersons 
compensated contingent upon the sale of goods or services, 
considered lobbyists under the Act?   
 

The Act defines “lobbyist” to include any natural person who, for compensation, 
either individually or as an employee of another person “is hired specifically to 
undertake influencing a public officer or state agency” in the selection of a vendor 
to supply any goods or services to any public officer or state agency. O.C.G.A. § 
21-5-70(5)(G).  In reading the Act’s definition of “lobbyist,” the word “specifically” 
has important significance.  According to Black’s Law Dictionary, specifically is 
the adverb form of the word specific, which means “[o]f, relating to, or 
designating a particular or defined thing; explicit <specific duties>.”  Black's Law 
Dictionary (8th ed. 2004).   
 
Consequently, if a commission salesperson’s job requires said salesperson to, 
among his or her explicit duties, influence a public officer or state agency in the 
selection of a vendor, then such salesperson would be classified as a lobbyist 
according to the Act.  Conversely, if a commission salesperson was hired to, for 
example, sell newspapers, and such individual contacted a public officer or state 
agency on his or her own initiative, then such individual would not be classified 
as a lobbyist because his or her explicit duties do not require influencing a public 
officer or agency. 
 

(2) Are commission salespersons, and consequently the companies 
which employ them, prohibited from making sales to government 
agencies or public officers? 
 

The next question is whether commission salespersons and the companies that 
employ them are prohibited from making sales to government agencies or public 
officers as proscribed by the Act’s prohibition for contingent fees.  The Act’s 
prohibition applies to a commission salesperson regardless of whether the 
commission salesperson is considered a lobbyist under the definition of the Act.  
The Act states: 



 

 

 
No person, firm, corporation, or association shall retain or employ an 
attorney at law or an agent to aid or oppose legislation for compensation 
contingent, in whole or in part, upon the passage or defeat of any 
legislative measure or upon the receipt or award of any state contract. No 
attorney at law or agent shall be employed to aid or oppose legislation for 
compensation contingent, in whole or in part, upon the passage or defeat 
of any legislation or upon the receipt or award of any state contract.  
 

O.C.G.A. § 21-5-76(a).  The Act does not limit such prohibition to lobbyists.  
Nevertheless, in the present situation, unless the commission salesperson is 
engaging in action “to aid or oppose legislation,” such action would not fall within 
the scope of the Act’s prohibition.  Indeed, the phrase “upon the passage or 
defeat of any legislative measure” and “upon the receipt or award of any state 
contract” are disjunctive dependent clauses, either of the two being a condition 
upon which compensation contingent is prohibited in activities that aid or oppose 
legislation. 
 
As such, unless the commission salesperson is engaging in action to “aid or 
oppose legislation,” such action would not fall within the scope of the Act’s 
prohibition on contingent fees, and, accordingly, a company could employ such 
commission salesperson. 
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