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STATE ETHICS COMMISSION 

ADVISORY OPINION 

S.E.C. 2010-04 

 

Whether a federally registered political action committee of a regulated entity may contribute to 

a candidate for an elected executive office which regulates such entity. 

 

ADVISORY OPINION 

 

The Sonnenschein, Nath and Rosenthal law firm (Sonnenschein) has requested this advisory 

opinion to determine if a federally regulated political action committee (PAC) may contribute to 

a candidate running for the office of Georgia Insurance Commissioner if the corporation which 

established the PAC is a regulated entity under O.C.G.A. §21-5-30.1(b) of the Georgia Ethics in 

Government Act (the “Georgia Act”).  The Georgia Act states,  

 

No regulated entity and no person or political action committee acting on behalf 

of a regulated entity shall make a contribution to or on behalf of a person holding 

office as an elected executive officer regulating such entity or to or on behalf of a 

candidate for the office of an elected officer regulating such entity or to or on 

behalf of a campaign committee of any such candidate.  

 

Sonnenschein states that the Act’s prohibition on contributions by a regulated entity applies to a 

state based political committee and not a federal PAC.  Sonnenschein states the reasoning behind 

this distinction is the fact that federal PACs are prohibited under federal election law from 

accepting corporate contributions and require PAC money to be derived from individual 

contributions.  Additionally, since the Act does not mention a federally registered committee, it 

was not meant to apply to federal PACs.  We disagree. 

 

As stated above, Sonnenschein’s argument is based on the assumption that federal PACs or 

separate segregated funds (SSF) do not receive contributions from the regulated entity.  It is true 

that corporations and unions are prohibited under the Federal Election Campaign Act (the 

“Federal Act”) from contributing to or making expenditures in federal elections (2 U.S.C. 

§441b)
1
.  The Federal Act, however, permits corporations and unions to establish federal PACs 

or SSFs for the purpose of collecting voluntary individual donations from its shareholders and 

executive and administrative personnel (the personnel with managerial or supervisory 

responsibility). 

 

Corporations under federal law are not permitted to make any contribution or expenditure on 

behalf of a federal PAC even if the corporation has established the SSF or PAC.  However, 

                                                           
1 This Advisory Opinion does not address independent expenditures which have been the basis of recent 
federal court decisions in the Citizens United vs. FEC 130 S.Ct 876, 913 (2010) and SpeechNow.org vs. 
FEC, 599 F.3d 686, 689 (D.C. Cir. 2010) (en banc) decisions.  The FEC has recently issued several advisory 
opinions on the topic of federal PACs ability to collect unlimited funds for independent expenditures 
from both individuals and corporations (see Federal Advisory Opinion 2010-11 issued July 22, 2010).  
However, we do not address the issue of independent expenditures here. 
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section §441b(b)(2)(C) of the Federal Act specifically excludes from the definition of 

contribution “the establishment, administration, and solicitation of contributions to a separate 

segregated fund to be utilized for political purposes by a corporation, labor organization, 

membership organization, cooperative, or corporation without capital stock.”  Thus the Federal 

Act provides for a specific exemption which permits a corporation to pay for or provide services 

to the SSF in order to establish and administer the SSF.  Georgia law provides no such 

exemption. 

 

The Georgia Act defines a contribution as “a gift, subscription, membership, loan, forgiveness of 

debt, advance or deposit of money or anything of value conveyed or transferred for the purpose 

of influencing the nomination for election or election of any person for office …” (O.C.G.A. 

§21-5-3(7)).   The definition includes a specific exemption for “the value of personal services 

performed by persons who serve without compensation from any source and on a voluntary 

basis.”  No other exemption from contribution is stated. 

 

In its opinion on the same topic in 1983, the Attorney General determined that a corporation 

providing logistical assistance to a campaign was making a contribution to the political campaign 

as defined by the Georgia Act (Atty. Gen. Op. 83-1).  The Attorney General determined that 

services provided to a campaign by the compensated employees of the corporation were 

considered a contribution under the Georgia Act because the compensated employees were 

providing “something of value” to the campaign.  Additionally, any of the following supplied by 

the corporation to the campaign would be considered a contribution:  supplies, office space, IT 

services and assistance for overhead. 

 

Because the services provided were a contribution under the Georgia Act and the corporation 

was regulated by the Public Service Commission (PSC), the corporation was in violation of 

O.C.G.A. §21-5-10 (now §21-5-30(f)).  This section prohibits any person acting on behalf of a 

regulated public utility corporation from making a contribution to a political campaign. 

 

Sonnenschein states in its correspondence to the Commission of October 23, 2010 that the 

Attorney General Opinion is distinguished based on the following:  1) the contributions were not 

directly to a PAC, but were instead in-kind contributions of company resources to a campaign 

and, 2) the regulated entity discussed in the Attorney General Opinion was a public utility 

corporation and not a regulated entity under the section at issue, O.C.G.A. §21-5-30.1.  We 

believe those distinctions are without merit in this instance.  

 

With respect to the first, the Georgia Act prohibits a PAC from making a contribution on behalf 

of a regulated entity to an elected executive officer that regulates that entity.  (This applies in 

instances of both a public utility and a regulated entity as defined by §21-5-30.1.)  The fact is 

that Georgia law does not exempt “administrative assistance support” from its definition of 

contribution as does the Federal Act. 

 

As to the second, the prohibition against contributions to regulators, whether it is the Insurance 

Commissioner or the Public Service Commission, is based on the same public policy of 

preventing corruption or the appearance of corruption where a regulator/regulatee relationship is 
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involved.  Therefore, the fact that Attorney General Opinion  is based on a matter with the Public 

Service Commission as opposed to an insurance regulator should not be a distinguishing factor. 

 

It is therefore the opinion of the Commission that a PAC, federal or state, established by a 

regulated entity (as defined under O.C.G.A. §21-5-30.1) which receives administrative or 

logistical support of any kind from the regulated entity, may not contribute to the campaign of an 

Elected Executive Officer.   

 

 

Prepared by Stacey Kalberman, Executive Secretary 

November 4, 2010 

 


