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 7 

QUESTION PRESENTED 8 

 9 
Whether an expenditure made by a lobbyist in connection with a meeting or event involving an 10 
employee or family member of a public officer is required to be disclosed on lobbyist disclosure 11 
reports.   12 
 13 

RESPONSE 14 
 15 

The Political Law Group has requested the above opinion from the Georgia Government 16 

Transparency and Campaign Finance Commission (the “Commission”).    The Political Law 17 

Group  suggests that the answer to the this question is “no” based on the premise that lobbyist 18 
disclosure requirements do not require reporting of all lobbying expenditures, but only those 19 
specifically made for the benefit of public officers.   In other words, lobbying expenditures made 20 

with respect to family members and employees of public officers do not need to be reported and 21 
disclosed.   The Commission does not believe this to be the case with respect to certain 22 

expenditures that benefit the family members of public officers, but agrees with the Political Law 23 
Group with respect to expenditures made on behalf of public employees. 24 
 25 

The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Act (the “Act”) contains two 26 
sections that refer to expenditures made by lobbyists and the disclosure of those expenditures.  27 

Section 21-5-70(1)(A) defines what is an “Expenditure” and Section 21-5-73 outlines the 28 
disclosure requirements with respect to Expenditures.  The Commission is aware, however, that 29 

there appears to be a discrepancy with respect to what the Act defines to be an Expenditure and 30 
what the Act requires to be reported and disclosed.  In other words, the Act very specifically 31 

defines those items which are considered to be Expenditures, but does not require the reporting 32 
of all of those Expenditures. 33 

 34 
Section 21-5-70(1)(A)  defines an Expenditure as:   35 
 36 

(A) a purchase, payment, distribution, loan …or anything of value made for the purpose 37 
of influencing the actions of a public officer or public employee; (B) Includes any other 38 

form of payment when such can be reasonably construed as designed to encourage or 39 
influence a public officer; (B.1)  Includes reimbursement or payment of actual expenses 40 

provided to a public officer for transportation, travel, lodging, registration, food, 41 
beverages, and other activities related to attending a meeting or conference so as to 42 
permit such public officer’s participation in such meeting or conference; (D) …. Includes 43 
food or beverage consumed at a single meal or event by a public officer or public 44 
employee or a member of the family of such public officer or public employee (§21-45 

5-70(1))
1
 .   46 

 47 
 48 

                                                           
1
The entire definition of Expenditure has not been included in this Opinion. 
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Section 21-5-73(e) outlines the disclosure requirements of lobbyists.  Subsection (e) states: 1 
 2 

Reports filed by lobbyists shall be verified and shall include:  3 
 4 
(1) A description of all expenditures, as defined in Code Section 21-5-70, or the value thereof 5 
made on behalf or for the benefit of a public officer by the lobbyist or employees of the 6 
lobbyist or by any person on whose behalf the lobbyist is registered if the lobbyist has actual 7 
knowledge of such expenditure.  8 

 9 
As the Political Law Group correctly points out, the Act’s disclosure requirements do not appear 10 

to require disclosure of all lobbying expenditures outlined in §21-5-70(1)(A) . The language of 11 
the section states that a description of all expenditures defined in §21-5-70 should be reported, 12 
but references only those expenditures “made on behalf of or for the benefit of a public officer 13 
by the lobbyist …” 14 
 15 

The recipients of Expenditures, however, include individuals other than public officers.  16 
Specifically, the recipients as defined by §21-5-70(1)(A) also include family members and public 17 

employees.  One might ask why the definition of expenditure was drafted to include expenses 18 
made to influence the actions of a public employee or to include food and gifts to a family 19 

member if not to report and disclose such expenditures to the public.  However, the Commission 20 
is reluctant to read additional requirements into the statute that are not specifically stated within 21 
the disclosure section.  Therefore, with respect to expenditures made by lobbyists that benefit a 22 

public employee, we advise that the Act does not require the lobbyist to disclose such 23 
expenditures with the exception of expenditures made for employees who qualify as public 24 

officers under §21-5-70(6) (such employees who qualify as public officers include individuals 25 
who have discretionary authority over the selection of a vendor which supplies goods or services 26 
to a state agency).   27 

 28 

The Commission does believe that certain expenditures made by lobbyists with respect to family 29 
members are required to be reported.  Again, §21-5-73(e) states that expenditures made on behalf 30 
of or for the benefit of public officers are required to be disclosed.   31 

 32 
Because family members (includes only spouse and dependent children; §21-5-3(17)) are 33 
commonly owed a duty of   support by the public officer, the public officer benefits and/or may 34 

be influenced when a lobbyist pays for the meals, travel expenses, entertainment, etc. of a family 35 
member.   The fact that the spouse of a public officer receives a meal paid for by the lobbyist is a 36 
“benefit” to the public officer.  If not for the lobbyist paying for the meal of the spouse or child, 37 
the family of a public officer would be required to do so out of their own income.    The public 38 
officer receives the same benefit when the lobbyist pays for family members to travel with the 39 

public officer on a trip. 40 
 41 

Prepared by Stacey Kalberman 42 
April 5, 2011 43 
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Georgia Govemment Transparency and Campaign Finance Commission
200 PiedmontAve.
Suite 1402 - West Tower
Atlanta, GA 30334

Re: Advisory Opinion Request - Lobbying Expenditures

Dear Members of the Commission and Ms. Kalberman:

Pursuant to O.C.G.A. $ 21-5-6(bX13), this is a request for an advisory opinion on

a hypothetical set of facts and circumstances. This request seeks guidance on whether an

expenditure made by a lobbyist in connection with a meeting or event involving an

employee or family member of a public offrcer is required to be disclosed on lobbyist

disclosure reports. It appears that the answer to this question is 'ono," but it is requested

that the Commission confirm its views on this issue.

The Georgia Govemment Transparency and Campaign Finance Act (the "Act")
requires lobbyists to disclose "expenditures, as defined in Code Section 2l-5-70- which
are 'omade on behalf of or for the benefit of a public officer . . . ." Id. S 21-5-73(eXl)
(emphasis added). The Act also requires that the description of an expenditure identi$
"[t]he rurme and title of the public officer . . . ." Id. $ 21-5-73(eXlXA) (emphasis added).

The Act expressly distinguishes between a "public offrcer" and a "public
employee." The latter term is defined in Code Section 2l-5-3(21) to mean "every person

employed by the executive, legislative, or judicial branch of state govemment, or any

department, board, bureau, agency] commissiono or authority thereof." Id. E 2l-5-3(21).
A payment made for the purpose of influencing the actions of either a public offrcer or a
public employee is a lobbying "expenditure." See id. $ 21-5-70(1XA).

Importantlp however, the Act's disclosure requirement does not require disclosure

of all lobbying expenditures - it only requires disclosure of expenditures made on behalf

of or for the benefit of a "public offrcer." Id. $ 2l-5-73(eXl). The Act does not
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separately require the disclosure of expenditures made on behalf of or for the benefit of a
"public employee." Id. If the disclosure requirement were to cover all lobbying
expenditures, then the phrase o'made on behalf of or for the benefit of a public offrcer" in
Code Section 2l-5-73(eX1) would be superfluous, and the law would simply require
disclosure of "all expenditures, as defined in Code Section 2l-5-70." That is not what the
law says. Since the phrase "made on behalf of or for the benefit of a public officer" was

included as part of the reporting requirement and since it must be given effect, it appears
that the law only requires reporting of lobbying expenditures that are made on behalf of
or for the benefit of a public officer, rather than a public employee.

It is also clear that a public employee is not, as a general rule, also a public
offrcer. For purposes of the lobbying provisions, the term'public offrcer" means:

a member of the State Transportation Board and those public officers
specified under paragraph (22) of Code Section 2I-5-3, except as

otherwise provided in this article and also includes any public offrcer or
employee who has any discretionary authority over, or is a member of a
public body which has any discretionary authority over, the selection of a
vendor to supply any goods or services to any state agency.

rd. s 2t-s-70(6).

The latter part of this definition makes it clear that an employee of a public offrcer
does not independently qualifu as a public officer unless that employee "has any

discretionary authority over, or is a member of a public body which has any discretionary
authority over, the selection of a vendor to supply any goods or services to any state

agency.'o That is not true for the vast majority of public employees.

In addition, employees or family members of elected officials are not public
officers under Code Section 2l-5-3(22). That paragraph states that the term "public
officer" means:

(A) Every constitutional officer;
(B) Every elected'state official;
(C) The executive head of every state department or agency, whether
elected or appointed;
(D) Each member of the General Assembly;
(E) The executive director of each state board, commission, or authority
and the members thereof;
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(F) Every elected county offrcial and every elected member of a local
board ofeducation; and
(G) Every elected municipal offrcial.

Id. S 2l-5-3(22). None of these terms except subsections (C) and (E) might apply to
public employees, and none of them apply to family members of public offrcers.

Given that (1) the disclosure requirements of the Act only require disclosure of
payments made on behalf of or for the benefit of a "public ofificer," (2) the law does not
separately require disclosure of payments made on behalf or for the benefit of a "public
employee," and (3) an employee or family member of a public officer is not, by virtue of
that status alone, a "public officer," it seems that payments made by a lobbyist on behalf
of or for the benefit of such employees or family members are not required to be

reported.

It is respectfully requested that the Commission confirm whether that is the case.

It is also requested that the Commission consider this request on an expedited basis.

Thank you for your consideration of this matter.

Douglas Chalmers, Jr.
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