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GEORGIA GOVERNMENT TRANSPARENCY AND CAMPAIGN FINANCE COMMISSION 1 
 2 

ADVISORY OPINION 3 

C.F.C 2011-05 4 
 5 

QUESTION PRESENTED 6 
 7 

Whether county and city elected officials may use county or city equipment or personnel 8 
for the limited purpose of filing required campaign contribution and personal financial 9 
disclosure reports.  10 

 11 
RESPONSE 12 

 13 
 The Association of County Commissioners of Georgia (“ACCG”) and the Georgia Municipal 14 
Association (“GMA”) (collectively “Local Governments”) requested the above opinion from the 15 
Georgia Government Transparency and Campaign Finance Commission (the “Commission”).  The 16 
Local Governments cite policy reasons why the question should be answered in the affirmative.   The 17 
Commission concludes that county and city elected officials may use county or city equipment or 18 
services to comply with the elected officials’ obligations imposed by the Ethics in Government Act; 19 
provided, however, campaigns of the same officials may not be authorized to use certain county or 20 
municipal equipment or personnel to assist with campaigns’ reporting requirements. 21 
 22 
 As with any request for an advisory opinion, our inquiry must begin and end with the statutory 23 
text: “we always must presume that the General Assembly means what it says and says what it means.”  24 
NE Atlanta Bonding Co. v. State, 308 Ga. App. 573, 577 (2011). Our courts may consider legislative 25 
intent: “In all interpretations of statutes, the courts shall look diligently for the intention of the General 26 
Assembly.” O.C.G.A. § 1-3-1(a) (emphasis added).  Legislative intent is best expressed by the face of 27 
the statute itself.  Hollowell v. Jove, 247 Ga. 678, 681 (1981). 28 
 29 

The Commission’s review on requests for advisory opinions is narrower than the proper judicial 30 
one.  Unlike inquiries before the judiciary or before most other executive agencies that operate pursuant 31 
to the Administrative Procedures Act (O.C.G.A. § 50-13-1 et. seq.,), nothing in the Ethics in 32 
Government Act (the “Act”) specifically authorizes the Commission to consider legislative intent or 33 
adopt constructions of statutes that are reasonably related to the underlying act.  Instead, the Act 34 
expressly limits the Commission to do that which is “specifically authorized” by the Act itself.  35 
O.C.G.A. § 21-5-6(a)(8).

1
  And with advisory opinions, the Commission may only address the 36 

“requirements” of the Act.  O.C.G.A. § 21-5-6(b)(13).  Consequently, when responding to requests for 37 
advisory opinions, the Commission will interpret the law strictly as passed by the General Assembly. 38 
 39 

Answering the Local Governments’ questions requires an examination of two requirements: (1) 40 
campaign contribution disclosure forms, and (2) candidate and public officials’ financial disclosure 41 
statements (collectively “Reports”).  See O.C.G.A. §§ 21-5-34(a)(1)(A) (campaign contribution 42 

                                                   
1  In addition, Commission advisory opinions cannot be reviewed by a court of competent jurisdiction or 
altered by the General Assembly except through statutory change.  Rules promulgated by other agencies must go 
before the appropriate legislative committee of jurisdiction for review, and they can be challenged in the superior 
courts of this State.  See O.C.G.A. §§ 50-13-4 and 50-13-10. 
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disclosure forms), and 21-5-50(a) (financial disclosure statement).  Elected officials and candidates must 1 
file financial disclosure statements, but campaigns are charged with completing the campaign 2 
contribution disclosure form.  Id. 3 

 4 
Code Section 21-5-30.2 provides the answer to the Local Governments’ questions.  It prohibits 5 

county and municipalities from making “contributions” to any campaign committee or candidate.  Public 6 
employees are prohibited from such contributions if they are acting “on behalf of” the public entity.  Id.  7 
A “’contribution’ means a gift … or anything of value conveyed or transferred by or on behalf of an 8 
agency, without receipt of payment therefore, to any campaign committee … or to any candidate for 9 
campaign purposes.”

2
   O.C.G.A. § 21-5-30.2(a)(2).  This prohibition expressly does not apply to the 10 

“furnishing of office space, facilities, equipment, goods, or services to a public officer for use by the 11 
public officer in such officer’s fulfillment of such role.” O.C.G.A. § 21-5-30.2(b) (emphasis added). 12 
 13 

By its terms, the Ethics in Government Act (the “Act”) would appear to authorize a locally 14 
elected official to use local government equipment and services to comply with the legal requirements 15 
imposed on him or her by the Act.  Put differently: the law requires public officials to file financial 16 
disclosure statements with the Commission, and the Act expressly does not prevent the use of county 17 
services and equipment to comply with legal obligations imposed on public officials.  See O.C.G.A. § 18 
21-5-30.2(b).  For this reason, when a public employee or public equipment is utilized to assist an 19 
elected official comply with the filing of a financial disclosure statement, the use may not be for 20 
“campaign purposes,” O.C.G.A. § 21-5-30.2(a)(2) or for the purpose of influencing an election.   See, 21 
O.C.G.A. § 21-5-3(7) (defining contribution). 22 
 23 

The obligation to file a campaign contribution disclosure form, however, is imposed on the 24 
“candidate or the chairperson or treasurer of each campaign committee.”  O.C.G.A. § 21-5-34(a)(1)(A).  25 
Consequently, the exception allowing the use of local governments’ equipment and services does not 26 
apply, as that provision is limited to public officers.  See, O.C.G.A. § 21-5-30.2(b).

3
 27 

 28 
The Commission expresses no opinion about whether local ordinances authorize or prohibit 29 

conduct that the Act allows.
4
  Likewise, this Advisory Opinion makes no judgment about county or city 30 

employees working on their own time and not “on behalf of” a county or municipal government.  See, 31 
O.C.G.A. § 21-5-30.2(b). That question is best left to the body of law addressing the First Amendment 32 
to the Constitution of the United States and local policies and ordinances.  Last, this Advisory Opinion 33 
does not address the propriety of non-incumbent candidates’ use of local governments’ personnel or 34 
equipment for the same limited purpose.  The Commission does note, however, that its staff and 35 
computers are available for use by candidates and elected officials alike. 36 
 37 
Prepared by Josh Belinfante 38 
July 29, 2011 39 

                                                   
2  The same statute defines an agency as including counties and municipal corporations as well as State 
entities like the Commission.  O.C.G.A. § 21-5-30.2(a)(1).  
3  This Advisory Opinion should not be interpreted as prohibiting elected officials or the general public from 
using county or municipal equipment that is public in nature like computers at public libraries or other locations 
of general access.  In such cases, the public purpose of the equipment prevents anything from being “conveyed” to 
a campaign within the meaning of Code Section 21-5-30.2. 
4  The Act specifically does not alter county and municipal governments’ abilities to regulate the political 
activity of their employees.  O.C.G.A. § 21-5-30.2(d)(1).   


