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1. Whether the Georgia Government Transparency and Campaign Finance Act (the “Act”) 3 
allows campaign expenditures for use of aircraft for campaign purposes under 
circumstances where the candidate or the candidate’s spouse owns an interest in an 
airplane or when the candidate has entered into an aircraft sharing arrangement where all 
owners pay a fixed monthly fee to use the aircraft.   
 

2. If the above expenditure is permissible under the Act, what is the proper manner in which 9 
to report the expenditure on a Campaign Contribution Disclosure Report? 
 

3. Would a candidate be required to report the expense pursuant to Commission Rules 189-
3.06(2), 189-3.06(4), and 189-3.06(5)? 
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The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Commission (the 
“Commission”) has received this request for advisory opinion from the Commission staff.   

The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Act (the “Act”) provides that  

Contributions to a candidate…shall be utilized only to defray ordinary and 
necessary expenses...incurred in connection with such candidate’s campaign for 
elective office….  

See O.C.G.A. § 21-5-33(a).  The Act defines “ordinary and necessary expenses” as including, but 
not limited to “Expenditures made during the reporting period for … travel….”  See O.C.G.A. § 
21-5-3(18).     

Per its explicit language, the Act allows campaign expenditures for travel so long as it is incurred 
in connection with such candidate’s campaign for elective office.  The Commission has 
recognized that a candidate or public officer may expend campaign funds for flights on 
noncommercial aircraft if the flight is an ordinary and necessary expense incurred in connection 
with a campaign for elective office.  See Comm’n Rule 189-3-.06; Advisory Opinion 2007-07.  
Taking into account the provisions cited above and Advisory Opinion 2007-07, the Commission 
finds that a candidate is allowed to use campaign funds for expenditures for use of aircraft for 
campaign purposes under circumstances where the candidate or the candidate’s spouse owns an 
interest in an airplane or when the candidate has entered into an aircraft sharing arrangement 
where all owners pay a fixed monthly fee to use the aircraft. 

In light of the Commission’s finding that such expenditures are generally allowed, the next 
question presented is the allowable scope and proper treatment of such expenditures.  
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Commission Rule 189-3-.06 provides the rules for payment and disclosure of flights on 
noncommercial aircraft by a candidate for campaign purposes.  This Rule, however, does not 
currently provide for scenarios where candidates use aircraft owned, in whole or in part, by 
themselves or their spouses.   

For questions presented above, the Commission assumes that the fixed monthly fee is equal for 
all owners of the aircraft and that each owner, including the candidate or candidate’s spouse, 
contributed an equal amount toward the purchase of the aircraft.  The Commission further 
assumes that the entire use of the aircraft is by the candidate’s campaign only, as opposed to pro 
rata usage contemplated by Rule 189-3-.06(3).  Under such a scenario, the campaign must report 
the expenditure as follows:    

If the fixed monthly fee is less than the fair market value as set by the Commission, the 
campaign shall pay the fixed monthly fee, the travel expenditure shall be reported at the fixed fee 
amount, and the difference shall be reported as an in-kind contribution from the candidate or 
candidate’s spouse.  See Advisory Opinion 2007-07 (“Providing the use of a plane to a candidate 
or public officer without charge or at a price that is less than the fair market value is an in-kind 
contribution.”); Comm’n Rule 189-6-.07(1)(“An in-kind contribution is deemed a ‘contribution’ 
for purposes of the Act, and refers to any item of value other than money received by a candidate 
or any committee.”);  Cf.  Comm’n Rule 189-6-.06 (treating “unreimbursed value” as an in-kind 
contribution). 

If the fair market value as set by the Commission is less than the fixed monthly fee, then the 
campaign shall pay the fair market value, the travel expenditure shall be reported at the fair 
market value, and the difference between the two may either be paid by the candidate or 
candidate’s spouse with his or her own personal funds or treated as an in-kind contribution from 
the owner(s) of the aircraft.  Such in-kind contributions shall be deemed to have been made pro 
rata by the owners as individuals and/or by the business entity that owns the aircraft.  See 
O.C.G.A. § 21-5-41(f).  In other words, a pro rata portion of the difference would be attributable 
to the candidate or candidate’s spouse, as well as the remaining owners and/or the business entity 
that owns the aircraft.   

 
Prepared by Jonathan Hawkins. 
June 29, 2012 
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