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GEORGIA GOVERNMENT TRANSPARENCY AND CAMPAIGN FINANCE COMMISSION 
 

ADVISORY OPINION 
C.F.C. 2012-03 AND C.F.C 2012-05 

 
The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Commission (the “Commission”) 
has received the following requests for advisory opinion from the Commission staff (Request No. 
2012-03) and McKenna Long & Aldridge (Request No. 2012-05).  Because these requests cover the 
same issues, the Commission has combined them into one advisory opinion.   
 

QUESTION PRESENTED – C.F.C. 2012-03 
 
Whether a candidate for a Georgia elected office may expend campaign funds from the Georgia 
campaign for legal fees arising from a federal investigation of conduct that occurred when the 
candidate was in federal office.   
 

QUESTION PRESENTED – C.F.C. 2012-05 
 
What is the appropriate methodology for evaluating the acceptability of attorney fee expenditures by 
the state campaign committee of a current or past federal office holder when such costs are clearly 
made in connection with the candidate’s active campaign for state office, but also bear some 
relationship to the candidate’s current or past federal position?  How should a state campaign 
committee assess the treatment of particular attorney fee expenditures in factual scenarios where the 
legal services provided fundamentally relate to the candidate’s run for state elective office, but 
cannot be cast in a light that is wholly segregated from the candidate’s present or former federal 
office? 
 

ADVISORY OPINION 
 
The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Act (the “Act”) provides that  

 
Contributions to a candidate…shall be utilized only to defray ordinary and necessary 
expenses...incurred in connection with such candidate’s campaign for elective 
office….  
 

See O.C.G.A. § 21-5-33(a).   
 
Under Article 1, the Act defines “ordinary and necessary expenses” as including, but not limited to 
 

Expenditures made during the reporting period for office costs and rent, lodging, 
equipment, travel, advertising, postage, staff salaries, consultants, file storage, 
polling, special events, volunteers, reimbursements to volunteers, repayment of any 
loans received except as restricted under subsection (i) of Code Section 21-5-41, 
contributions to nonprofit organizations, and flowers for special occasions, which 
shall include, but are not limited to, birthdays and funerals, and all other expenditures 
contemplated in Code Section 21-5-33.   

 
See O.C.G.A. § 21-5-3(18).     
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While legal fees are not explicitly listed in the Act’s definition of ordinary and necessary expenses, 
there are instances where such expenditures could be an “ordinary and necessary expense” in 
connection with a candidate’s campaign for office.  There may also be instances where legal fees 
would not be an “ordinary and necessary expense” in connection with a candidate’s campaign for 
office.  
 
The Commission finds that the acceptability of attorney fee expenditures by a state campaign 
committee of a current or past federal office holder is a fact-specific inquiry that must be determined 
on a case-by-case basis.  The Commission, however, holds that such attorney fee expenditures must 
be connected to and in furtherance of the campaign.  If a complaint is made regarding the 
acceptability of attorney fee expenditures, a candidate must make a full disclosure to the 
Commission so that an appropriate decision can be made after a full investigation of the facts.   
  
The Commission recognizes that any such investigation may implicate the attorney-client privilege.  
If this privilege is raised, it is the Commission’s opinion that those portions of the investigation 
should be performed by an Article VI court of law.  But given the Commission’s statutory mandate, 
the Commission would make this request understanding its decision can be appealed to Superior 
Court.  See Ga. Const. 1983, Art. VI, 4, 1; Skrine v. Jackson, 73 Ga. 377 (1884). 
 
Prepared by Jonathan Hawkins 
November 16, 2012 












