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Question Presented

Whether a consultant who assists alocal government in the preparation of a proposal for a grant
from the state government, advocates for the award of the grant, and accepts a small percentage
of the grant award as compensation is in violation of the prohibition on contingent fees for
lobbying under O.C.G.A. 8§ 21-5-76(a), where there is no intergovernmental agreement or other
“contract” between the local government and any state agency.

Advisory Opinion

The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Commission (the
“Commission”) has received this request for advisory opinion from the law firm of Holland &
Knight LLP.

The Georgia Government Transparency and Campaign Finance Act (the “Act”) provides that

No lobbyist shall be employed for compensation contingent, in whole or in part,
upon the passage or defeat of any legislation, upon the adoption or decision not to
adopt any state agency rule or regulation, or upon the granting or awarding of any
state contract.

See O.C.G.A. § 21-5-76(a).

A person is deemed alobbyist under the Act in a number of aternative situations. See O.C.G.A.
§ 21-5-70(5). If aperson falls within any of those enumerated definitions, then that person must
register with the Commission as alobbyist. See O.C.G.A. § 21-5-71(a)(1). Under the Act, once
aperson is deemed and registered as a lobbyist, he or she is prohibited from being employed on a
contingent fee basis upon the granting or awarding of any state contract. Code Section 21-5-
76(a) does not provide for any exceptions to this prohibition depending upon the scope of the
lobbyist’s engagement. Thus, a person cannot shed the lobbyist mantel by claiming his or her
work is aconsulting job not within the scope of his or her lobbying activities.

The Act does not define the word “state contract.” Likewise, the Act does not provide a
definition of the term “grant.” While no Georgia court has directly addressed the question of
whether a grant is a contract, a review of federal law reveals that grant agreements are routinely
deemed “contracts.” See, e.g., Knight v. U.S,, 52 Fed. Cl. 243, 251 (2002)(“A grant agreement is
an enforceable contract in this court.”); Heart of Valley Metropolitan Sewage Dist. V. U.S
E.P.A., 532 F. Supp. 314, 317 (E.D. Wis. 1981)(“[SJuch a grant agreement is a contract
enforceable in the Court of Claims.”); 42 U.S.C. 8 5908(m)(2)(“[T]he term *contract’ means any
contract, grant, agreement....”); Ozdemir v. U.S, 89 Fed. Cl. 631, 639 (2009)(‘[T]he word
‘contract’” encompasses a wide range of forma agreements, including [grantg]....”); County of
Suffolk, N.Y. v. U.S, 19 Cl. Ct. 295, 300 (1990)(characterizing dispute related to two federal
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grant agreements as a breach of contract action). But see City of Manassas Park v. U.S,, 224 Ct.
Cl. 515, 521 (1980)(holding claim related to grant agreement not contractual); Trauma Serv.
Group, Ltd. v. U.S, 33 Fed. Cl. 426, 429 (1995)(“Not every agreement is a contract.”). In light
of this persuasive authority, the Commission finds that a grant can be a state contract as the term
isused in O.C.G.A. § 21-5-76(a). But the Commission does not find that every grant is such a
contract.

Accordingly, the Commission finds that the Act does not prevent a consultant who is not a
lobbyist from being employed on a contingent fee basis upon the granting or awarding of any
state contract. The Commission finds, however, that a consultant who is a lobbyist and who
assists alocal government in the preparation of a proposal for a grant from the state government,
advocates for the award of the grant, and accepts a small percentage of the grant award as
compensation could be in violation of the prohibition on contingent fees for lobbying under
0O.C.G.A. 8 21-5-76(a). Because the question of whether a grant agreement is a state contract is
factual and must be determined on a case-by-case basis, the Commission finds that it cannot
offer abright line test in response to the question presented.

Prepared by Jonathan Hawkins.
March 14, 2013.
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Via First Class Mail and Email

Kevin Abernethy, Chairman Hillary Stringfellow, Vice-Chairman
Georgia Government Transparency and Georgia Government Transparency and
Campaign Finance Commission Campaign Finance Commission

200 Piedmont Avenue S.E. 200 Piedmont Avenue S.E.

Suite 1402-West Tower Suite 1402-West Tower

Atlanta, GA 30334 Atlanta, GA 30334

Kent Alexander, Member ) Heath Garrett, Member

Georgia Government Transparency and Georgia Government Transparency and
Campaign Finance Commission Campaign Finance Commission

200 Piedmont Avenue S.E. 200 Piedmont Avenue S.E.

Suite 1402-West Tower Suite 1402-West Tower

Atlanta, GA 30334 Atlanta, GA 30334

Dennis T. Cathey, Member Holly LaBerge, Executive Secretary
Georgia Government Transparency and Georgia Government Transparency and
Campaign Finance Commission Campaign Finance Commission

200 Piedmont Avenue S.E. 200 Piedmont Avenue S.E.

Suite 1402-West Tower Suite 1402-West Tower

Atlanta, GA 30334 Atlanta, GA 30334

Re:  Advisory Opinion Request
Dear Chairman Abernethy and Commissioners:

We are writing to request a written advisory opinion under O.C.G.A. § 21-5-6(b)(13).
This firm represents persons that occasionally assist local governments in the preparation of
proposals for grants awarded by various executive agencies of state government. For aid in the
advice and counsel we provide our clients, this firm respectfully request an advisory opinion by
the Georgia Government Transparency and Campaign Finance Commission that:

A consultant who assists a local government in the preparation of a proposal for a
grant from the state government, advocates for award of the grant, and accepts a
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small percentage of the grant award as compensation is not in violation of the
prohibition on contingent fees for lobbying under O.C.G.A. § 21-5-76(a), where
there is no intergovernmental agreement or other “contract” between the local
government and any state agency.

Analysis and Argument:

The Ethics in Government Act (hereinafter “the Act”) provides that “[n]Jo person, firm,
corporation, or association shall retain or employ a lobbyist for compensation contingent, in
whole or in part, upon the passage or defeat of any legislative measure, upon the adoption or
decision not to adopt any state agency rule or regulation, or upon the granting or awarding of any
state contract. No lobbyist shall be employed for compensation contingent, in whole or in part,
upon the passage or defeat of any legislation, upon the adoption or decision not to adopt any state
agency rule or regulation, or upon the granting or awarding of any state contract.” O.C.G.A. §
21-5-76(a) Although O.C.G.A. § 21-5-76(a) prohibits lobbying for a contingent fee, this
provision should not include consultants that prepare grant proposals for local governments.
First, a consultant who assists local governments in the preparation of proposals for grants from
the state government is not a “lobbyist” under the Act. Second, grants are not “state contracts.”
Accordingly, a consultant who requests a percentage of such grants as compensation would not
violate the prohibition against contingent fees for lobbying.

L. A consultant who prepares proposals for grants for local governments is not a
“lobbyist.”

Under the Act, “lobbyist” means, among other things, one who is “compensated
specifically for undertaking to promote or oppose the passage of any legislation” or “hired
specifically to undertake influencing a public officer or state agency in the selection of a vendor
to supply any goods or services to any state agency.” O.C.G.A. § 21-5-70(5)(A),(G).
Consultants who assist local governments in the preparation of proposals for grants and advocate
for those grants do not engage in any efforts to promote or oppose legislation or influence a state
agency to select a certain vendor to supply goods or services to the state. Therefore, under the
plain language of the statute, consultants who are hired for the specific purpose of writing and
advocating for grant proposals for local governments are not “lobbyists.”

The Commission should opine that consultants engaged solely in the preparation of grant
proposals for local governments are not “lobbyists” under the Act. In determining who may be
considered a lobbyist under the Act, this Commission has opined that the word “specifically” is
of great consequence. “In reading the Act’s definition of “lobbyist,” the word ‘specifically’ has
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important significance. According to Black’s Law Dictionary, specifically is the adverb form of
the word specific, which means “[o]f, relating to, or designating a particular or defined thing;
explicit <specific duties>.” Ga. State Ethics Comm’n Op. No. 2008-06 (December 4, 2008). In
deciding whether a commission salesperson was a “lobbyist” within the meaning of the Act, the
Commission went on to opine if that person’s “job requires said salesperson to, among his or her
explicit duties, influence a public officer or state agency in the selection of a vendor, then such
salesperson would be classified as a lobbyist according to the Act. Conversely, if a commission
salesperson was hired to, for example, sell newspapers and such individual contacted a public
officer or state agency on his or her own initiative, then such individual would not be classified
as a lobbyist because his or her explicit duties do not require influencing a public officer or
agency.” Id. (emphasis added). Unless influencing a state agency or promoting or opposing
legislation is an explicit part of a person’s duties, then, that person is not a “lobbyist.”

Moreover, the Commission has stated that it is also concerned with “the function that is
performed” by a person in determining whether that person is a lobbyist within the meaning of
the Act. Ga. State Ethics Comm’n Op. No. 2009-01 (February 24, 2009). In that opinion, the
Commission indicated that the key to determining whether a person is a lobbyist is whether that
person undertakes to influence the award of a state contract or the passage of a state agency

" rule or regulation. Id. Under this reasoning, consultants who do not perform such functions and
assist in the preparation of proposals for state grants would not be considered lobbyists.

II. Grants awarded by executive agencies state government are not “state contracts.”

The grants that local governments secure with the assistance of these consultants are not
“state contracts.” Consultants who assist local governments in this manner are not seeking
contracts for the local governments they assist to provide goods or services for the state, but are
instead seeking grants that the state has specifically designated for municipalities that apply and
meet the requisite qualifications. The objective of O.C.G.A. § 21-5-76 is to impose
accountability for vendor lobbyists seeking to secure state contracts on behalf of their private
sector clients. See J. Randolph Evans and Douglas Chalmers Jr., New Ethics Law Brings More
Accountability Transparency, ATLANTA JOURNAL-CONST., June 15, 2010, at A13. Consultants
that assist local governments in writing grant proposals are not vendor lobbyists because they are
not hired to “influence a public officer or state agency in the selection of a vendor to supply
goods or services to a state agency.” O.C.G.A. § 21-5-76(a). Therefore, the grants they assist
local governments in securing are not “state contracts.” The statute imposes restraints on vendor
lobbyists seeking state contracts for members of the private sector, not local governments and
their consultants seeking to secure grants from state government.
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Conclusion

We respectfully request the Commission to opine that a consultant who assists local
governments in the preparation of grants and requests a percentage of the grant as compensation
is not in violation of the prohibition of contingent fees for lobbyists under O.C.G.A. § 21-5-
76(a).

We appreciate the Commission’s time and consideration in this matter.
Sincerely yours,

HOLLAND & KNIGHT LLP

At A,

Robert S Highsmith, Jr.
Mellori E. Lumpkin

RSH:cmb
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