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SUBJECT: REPORTING UNDER § 21-5-31(a)

ADVISORY OPINION

1. Where an individual gives money to a political party and does not indicate that the money should
go to candidates for elected office, the individual is not required to file a report under Ga. Code Ann.
§ 21-5-31(a). Where an individual expends any amount on a candidate through indirect means such
as an earmarked contribution to a political party, a report must be filed by both the individual and the
political party.

2. A political party which expends its own funds on general operating expenses is not required to file
a disclosure report listing the operating expenses as expenditures. However, if the funds come from
individuals who intend for the money to be used for contributions to candidates, the amounts re-
ceived must be reported as contributions. The amounts expended on operating expenses do not have
to be reported as expenditures because they are not made “for the purpose of influencing the
nomination for election or election of any person.” Ga.Code Ann. § 21-5-3(9).

3. Where a political party makes contributions to more than one candidate in the aggregate of more
than $500, it must report all of its contributors of amounts of $101 or more and also all of its
expenditures on behalf of candidates. Where the contribution received by a political party is $101
or more, that contribution must be disclosed in keeping with the other disclosure requirements of the
amended Act.



