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QUESTION ONE 

 

Whether telecommunications companies whose retail rates are not regulated by the Public 

Service Commission and persons acting on behalf of such companies are prohibited from making 

contributions to political campaigns. 

 

Robert Highsmith of the law firm Holland & Knight on behalf of several telecommunication 

clients has requested the above advisory opinion from the Ethics Commission.  Mr. Highsmith 

requests that the Commission advise that telecommunication companies which have chosen 

alternative regulation are no longer governed by § 21-5-30(f) of the Ethics in Government Act 

(the “Act”).  Mr. Highsmith reasons that because telecommunication companies  have been so 

significantly deregulated  as a result of alternative regulation of telephone  retail rates under  

Georgia law that O.C.G.A. § 21-5-30(f) no longer applies to them.  The Commission disagrees. 

 

O.C.G.A. § 21-5-30(f) states: 

 

A person acting on behalf of a public utility corporation regulated by the Public 

Service Commission shall not make, directly or indirectly, any contribution to a 

political campaign. This subsection shall not apply to motor carriers whose rates 

are not regulated by the Public Service Commission. Any person who knowingly 

violates this subsection with respect to a member of the Public Service 

Commission, a candidate for the Public Service Commission, or the campaign 

committee of a candidate for the Public Service Commission shall be guilty of a 

felony and shall be punished by imprisonment for not less than one nor more than 

five years or by a fine not to exceed $10,000.00, or both; and any person who 

knowingly violates this subsection with respect to any other public officer, a 

candidate for such other public office, or the campaign committee of a candidate 

for such other public office shall be guilty of a misdemeanor. 

 

As a result of the concern for corruption or the appearance of corruption, the Georgia Legislature 

prohibits any public utility company regulated by the Public Service Commission from making 

campaign donations to candidates.  Mr. Highsmith is correct in his assumption that a public 

utility corporation no longer regulated by the Public Service Commission would be exempt from 

the prohibition regarding campaign donations.  In Advisory Opinion 2006-01, the Commission 

determined that because railroad companies were no longer regulated by the Public Service 

Commission, the campaign prohibition under § 21-5-30(f) no longer applied to railroad 

companies.  However as stated in AO 2006-01, in 1995 Congress passed the ICC Termination 

Act which preempted state jurisdiction over railroads.  The same has not occurred in this 

instance. 

 



 

 

While telecom companies may choose alternative regulation, that is, they may choose to set their 

own retail rates, the PSC retains regulatory authority over much of the telecom business.   First, 

the PSC maintains regulatory authority over wholesale rates charged by telecom companies.  

Wholesale rates represent the charges that telecom companies charge each other for connection 

to another company’s systems.  While alternatively regulated companies may negotiate 

wholesale rates among themselves, the PSC has authority to determine wholesale rates when the 

companies fail to reach agreement (O.C.G.A. § 46-5-164).  The PSC retains this rate making 

authority to ensure that no local exchange company or telecommunications company gains an 

unfair market position by attempting to thwart competition through unreasonable wholesale 

rates. 

 

In addition to the power to regulate wholesale rates, a telecom company must receive a 

certificate of authority from the PSC to conduct business in Georgia (O.C.G.A. § 46-5-163; 

wireless services excepted).  In order to receive a certificate of authority, the telecom company 

must demonstrate to the PSC that is has sufficient technical capacity as well as financial strength 

in order to properly serve the community in which it operates. Under subsection (d) of § 46-5-

163, the Commission has the authority to revoke, suspend or adjust a certificate of authority 

“where the commission finds upon complaint and hearing that a local exchange company has 

engaged in unfair competition or has abused its market position.” 

 

Lastly O.C.G.A. § 46-5-168 grants the following powers to the Commission: 

 

(b) The commission's jurisdiction shall include the authority to: 

 

(1) Adopt reasonable rules governing certification of local exchange 

companies; 

(2) Grant, modify, impose conditions upon, or revoke a certificate; 

(3) Establish and administer the Universal Access Fund including 

modifications to the maximum allowable charge for basic local exchange 

service; 

(4) Adopt reasonable rules governing service quality; 

(5) Resolve complaints against a local exchange company regarding that 

company's service; 

(6) Require a telecommunications company electing alternative regulation 

under this article to comply with the rate adjustment provisions of this 

article; 

(7) Approve and if necessary revise, suspend, or deny tariffs in accordance 

with the provisions of this article; 

(8) If necessary, elect another comparable measurement of inflation 

calculated by the United States Department of Commerce; 

(9) Establish reasonable rules and methodologies for performing cost 

allocations among the services provided by a telecommunications 

company; and 

(10) Direct telecommunications companies to make investments and 

modifications necessary to enable portability. 

 



 

 

Based on the above regulatory framework maintained by the PSC over alternatively regulated 

telecom companies, the Commission declines to advise that alternatively regulated telecom 

companies are exempt from the prohibitions under O.C.G.A. § 21-5-30(f). 

 

 

QUESTION TWO 

 

Whether public utility corporations, and persons acting on behalf of such corporations, are 

prohibited from providing logistical support to employee sponsored political action committees 

("PACs"). 

 

To respond to this question, the Commission refers to its recently issued Advisory Opinion 2010-

04.  In AO 2010-04, the Commission determined that a PAC established by a regulated entity (as 

defined under O.C.G.A. §21-5-30.1) which receives administrative or logistical support of any 

kind from the regulated entity, may not contribute to the campaign of an Elected Executive 

Officer.  The prohibition is based on subsection (b) of §21-5-30.1 which prohibits a regulated 

entity or any person or political action committee acting on behalf of a regulated entity from 

making contributions to an Elected Executive Officer regulating the entity. 

 

Although the prohibition under §21-5-30.1 applies to an entity regulated by an Elected Executive 

Officer and not the PSC,  the basis for our decision in AO 2010-04 is the same as the one we 

make here.  The definition of contribution under the Act is “a gift, subscription, membership, 

loan, forgiveness of debt, advance or deposit of money or anything of value conveyed or 

transferred for the purpose of influencing the nomination for election or election of any person 

for office …” (§21-5-3(7)).  Logistical support provided to an employee sponsored PAC 

constitutes a contribution because it is something of value. 

 

In its opinion on the same topic in 1983, the Attorney General determined that a corporation 

providing logistical assistance to a campaign was making a contribution to the political campaign 

as defined by the Georgia Act (Atty. Gen. Op. 83-1).  The Attorney General determined that 

services provided to a campaign by the compensated employees of the corporation were 

considered a contribution under the Georgia Act because the compensated employees were 

providing “something of value” to the campaign.  Additionally, any of the following supplied by 

the corporation to the campaign would be considered a contribution:  supplies, office space, IT 

services and assistance for overhead. 

 

Therefore, it is the opinion of the Commission that O.C.G.A. §21-5-30.1 prohibits a public utility 

corporation from providing logistical support to employee sponsored PACs. 
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